Forelesere

Kristian Sommerfelt (Norge)

Kristian Sommerfelt er barnenevrolog, professor emeritus og har jobbet med ME-syke barn og unge i over 30 år. Han er medlem av European ME Research Group, Nasjonalt nettverk for langvarig utmattelse, samt Helsedirektoratets arbeidsgruppe for utvikling av nye retningslinjer for ME. Sommerfelt har bidratt til flere forskningsartikler på ME, samt utviklingen av et nytt spørreskjema som kartlegger pasientenes funksjonskapasitet (FUNCAP).


Øystein Fluge (Norge)

Øystein Fluge er overlege, professor og forsker ved avdelingen for kreftbehandling og medisinsk fysikk ved Haukeland. Sammen med Olav Mella, leder han ME-forskningsgruppa ved samme avdeling, hvor de har jobbet med å avdekke sykdomsmekanismer og teste ut medikamentell behandling mot ME i ca. 15 år. Fluge har bidratt til utviklingen av en hypotesemodell for ME og sitter i fagrådet til Open Medicine Foundation i USA.


Karl Johan Tronstad

Karl Johan Tronstad (Norge)

Karl Johan Tronstad er professor i biokjemi og molekylærbiologi, og leder cellemetabolisme-gruppen ved Institutt for biomedisin ved Universitetet i Bergen (Tronstad Lab). Han har forsket på ME og metabolisme i nærmere 10 år, mottatt flere bevilgninger fra Norges Forskningsråd og samarbeider med ME-forskningsgruppen ved Haukeland. Tronstad ble bl.a. invitert til å forelese på National Institute of Health sin forskningskonferanse om ME i 2023 (USA).

Foto: Endre Stigen


David Systrom (USA)

David Systrom er lege ved Brigham and Women’s Hospital og direktør for Massachusetts General Hospital Cardiopulmonary laboratory i Boston, USA. Han er assisterende professor ved Harvard Medical School, og har vært på Harvard-fakultetet i over 35 år – hvor han også leder et ME-forskningssenter. Systrom har publisert over 130 fagfellevurderte studier, har forsket på ME og CPET i over 10 år og er involvert i flere pågående kliniske studier på ME.


Carmen Scheibenbogen (Tyskland)

Carmen Scheibenbogen er lege, indremedisiner, professor i immunologi og nestleder ved Institutt for medisinsk immunologi ved Charité universitetssykehus i Berlin, Tyskland. Hun leder poliklinikken Immunodeficiency, samt Charité Fatigue Center, og har forsket på ME siden 2010. Scheibenbogen er medforfatter av en ny felles konsensuserklæring for diagnostisering og behandling av ME for Tyskland, Sveits og Østerrike, og er også engasjert i Long Covid.


Brian Hughes (Irland)

Brian Hughes er professor i psykologi ved University of Galway, Irland, og spesialist i stress psykofysiologi. Han sitter i fagrådet til verdens største ME-studie, som undersøker DNA-profiler til britiske ME- og Long Covid-pasienter (DecodeME), er medlem av irske helsemyndigheters arbeidsgruppe for utvikling av retningslinjer for ME, forfatter av flere bøker og har publisert over 100 akademiske forskningsartikler og kapitler.


Rob Wüst (Nederland)

Rob Wüst har dobbel-doktorgrad i muskelfysiologi (2009) og har siden jobbet med ulike prosjekter innen hjertemetabolisme, mitokondriefunksjon, klinisk treningsfysiologi og cellefysiologi. Han er ass. professor i Department of Human Movement Sciences ved Vrije University Amsterdam, Nederland, og forsker bl.a. på anstrengelsesutløst symptomforverring (PEM) hos ME- og Long Covid-pasienter.

Foto: Fototeam KenMI


Michelle Bull (UK)

Michelle Bull er utdannet fysioterapeut, har doktorgrad i helseforskning og spiss-kompetanse i hjerterehabilitering. Hun jobber som Frailty Academy Programme Manger i Royal Surrey NHS Foundation Trust, har lang erfaring i å utdanne fysioterapeuter i ME og LC, og gir klinisk støtte til en spesialisttjeneste for LC. Bull er medgrunnlegger av Physios for ME, medforfatter av boken «A Physiotherapist’s Guide to Understanding and Managing ME/CFS,» samt involvert i flere forskningsprosjekt.


David Putrino (USA)

David Putrino er utdannet fysioterapeut med doktorgrad i Neuroscience. Han er Nash Family Director for Cohen Center for Recovery from Complex Chronic Illness, leder for Rehabilitation Innovation og professor i avdelingen Rehabilitation and Human Performance ved Icahn School of Medicine ved Mount Sinai i New York, USA. Putrino har de siste årene forsket på Long Covid og ME, og blitt en ledende ekspert på underliggende patofysiologi for Long Covid.

Foto: Claudia Paul Productions


Trude Schei (Norge)

Trude Schei fikk ME i 1999 og har hatt ulike verv i ME-foreningen siden 2008. Hun tiltrådte som assisterende generalsekretær i 2015. Schei har arbeidet med store spørreundersøkelser om ME-sykes forhold i Norge og internasjonalt, og er medforfatter av en forskningsartikkel om de sykeste ME-pasientene i Norge. Hun er også medforfatter- og en av initiativtakerne til FUNCAP – et spørreskjema som måler funksjonskapasitet til pasienter med PEM.


Anniken Aase Sommerfelt (Norge)

Anniken Aase Sommerfelt er spesialist i allmennmedisin og har jobbet som fastlege i Skien siden 2010. Hun har lang erfaring med- og interesse for oppfølging av ME pasienter i allmennpraksis. Sommerfelt var også foreleser og en av møtelederne ved et klinisk emnekurs om ME for leger i 2023.


Foto: Bente Devik, UiO

Ola Didrik Saugstad (konferansier)

Ola Didrik Saugstad er barnelege, forsker og professor emeritus i barnesykdommer ved Universitetet i Oslo. Han har i tillegg vært engasjert i ME-feltet i nærmere 30 år, som forsker, lege og talsperson. Saugstad sitter i ME-foreningens fagråd og er medlem av European ME Clinicians Counsil. Han har besøkt mange av sykeste pasientene hjemme, og var med på å etablere Røysumtunets avdeling for alvorlig ME-syke.

Foto: Bente Devik, UiO